Beyhude, alelade bir adamın ve onun bu toplumda asla yaşam bulmayacak fikirleri, amaçları ve uğraşılarını yazmış sevgili Steinbeck.
Bir gün ahırdan bozma evinde otururken Pippin, hobilerinden ziyade bir mesleki uğraş haline gelmiş olan gök bilimi ilgisiyle ve bir kaç dönümlük üzüm bağından elde ettiği gelirlerle; çok basit, her orta sınıf fransızın yaşam şartlarına sahipti. Lakin günlerden bir gün, adamın biri kapısını çalar ve "komite tarafından kral seçildiniz" der. Hikayenin bundan sonrası; illa ki olması gereken bir sosyal devlet anlayışına sahip fransayı kurmak isteyen Kral Pippin IV ile menfaatleri, çıkarları doğrultusunda tüm yasa ve kanunları kendilerine göre ayarlayan asil-yönetici takımının arasında geçen trajikomik vakalar bütünüdür. Kral halkın iyiliği, fazileti için uğraş verirken, yönetici takımı kralı bir piyon gibi kullanmak ister.
Roman o kadar çok gerçekle bezenmiş ki, günümüzün tüm kirli siyasetleri burada açık seçik görülüyor ve tüm dünya halklarına ve sistemlerine has "iyiler hep kaybeder" olgusu gülünç bir şekilde tekrar vuku buluyor. Kitap kurgusu, modern çağa yakın tarihlerde geçiyor olması, karakteri ve elbette mekanı ile muhteşem bir bütünlük kazanmış. Kitap boyunca bir çok anlamlı cümle-pasaj geçiyor ama aralarında ki en manidar olanı, böyle bir kişiliği ve ütopyası olan kahramanımız Pippin'in söylemiş olduğu; "bir kral giyotine gidecekse, bunu hak etmeli" deyişidir.
kitap için buyrun: http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=37417
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder