10 Şubat 2012 Cuma

En iyi film müzikleri: Bölüm I


  Çok uzun bir zamandır aklımdaydı böyle bir seri düzenlemek. Çok güzel filmler izlemiş ve en azından filmlerin kendisi kadar güzel olan bir çok şarkı dinlemiştim. Tüm bu filmler ve müzikler beni bir diyardan, başka bir diyara götürmüş ve bu yapıtların müzikleriyle; daha huzurlu, duygulu hallere bürünmüştüm. Sonunda gün geldi ve beğendiğim film müziklerini kara kaplı defterime not etmeye başladım. Önce üç, sonra dört ve derken sayıları çoğaldı. Blogta hayata geçince artık bunları paylaşmanın vaktinin geldiğini anladım.

  Evet biliyorum; daha izlememiş olduğum bir çok film ve daha dinleyememiş olduğum yüzlerce parça var ama hepsi sırayla ve şimdilik sizi kendi sevdiklerimin arasından bir seçkiye davet ediyorum, Buyrun;




1.     "Naked Lunch" – Howard Shore & Ornette Coleman (Naked Lunch filminden)

Naked Lunch by Howard Shore and Ornette Coleman on Grooveshark


  Beat kuşağı yazarlarından William S. Burroughs’un aynı isimli kitabından beyaz perdeye uyarlanan bu film, yönetmen David Cronenberg tarafından çekilmiş. Zaten muhteşem olan kitaba belki de yapılabilecek en iyi kurguya sahip. Bu sayede çok doyurucu bir duygu yaratıyor insanda. Film müzikleri ise iki üstadın elinden çıkma; Howard Shore ve Ornette Coleman. Birisi yaptığı çalışmalarla ‘soundtrack kültürünün’ babası olmuş bir besteci, diğeri caz müziğin duayenlerinden -ayrıca free caz akımının öncüllerinden- biri. Muhteşem bir ikili ve aynı muhteşemlikte bir açılış parçası.

2.     "The Poems of Atom II" - Salar Aghili (Bab’ Aziz filminden)

Poem Of The Atoms 2 by Salar Aghili on Grooveshark


  Yönetmen Nacer Khemir’in üçleme filminin sonuncusu olan, sufi geleneğine dair izleyebileceğiniz en iyi filmlerden Bab’ Aziz; film müzikleri ile de kulakları mistik bir hava sarmış ve filmin misyonuna çok iyi eşlik etmiştir. Albümün diğer parçalarını da dinlemeye çalışın.
3.     "Nací en Alamo" - Tony Gatlif (Vengo filminden)

Naci en Alamo by Tony Gatlif on Grooveshark

  Cezayir asıllı Fransız –çingesi- yönetmen Tony Gatlif'in filmi. Film konusundan ziyade müzikleri dikkat çekiyor ve özellikle açılış sahnesinde ki o muazzam müzik ve görüntüler insanın beynini donduruyor.  Film müzikleri arasından seçtiğim bu parça ise sözleri ve müziği yine yönetmenimiz Gatlif tarafından hazırlanmış ve en önemli yanlarından biri de, bu parçada ki ney enstrümanını önemli Türk müzisyen Kudsi Ergüner’in icra etmiş.
4.     "Summer 78" Yann Tiersen – Claire Pichet (Goodbye Lenin! Filminden):

Summer 78 by Yann Tiersen on Grooveshark

  Müzikleri Yann Tiersen tarafından hazırlanmış, çok güzel bir film. Bu şarkıda yine bir başka Fransız sanatçı Claire Pichet eşlik ediyor. Hatunun kadifemsi sesi olağanüstü.
5.     "Paris, Texas" Ry Cooder (Paris, Texas Filminden):

Ry Cooder - Paris, Texas by Ry Cooder on Grooveshark

  Hayranı olduğum yönetmenlerden Wim Wenders'ın filmi ve blues gitaristi Ry Cooder üstadın elinden çıkma bir parça. Çook güzel, sakin bir parçadır. Film ise başlı başlına bir külttür. Filmde şarkılardan başka dikkatimi çeken en güzel şey, şu sözler oldu; “…sadece koştu. Güneş doğana kadar koştu ve daha fazla koşamadı. Güneş battığında, tekrar koştu. Böyle 5 gün koştu, ta ki insanlardan bir iz kalmayana kadar…” 
+ imdb sayfası





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder