25 Şubat 2012 Cumartesi

En iyi Film Müzikleri: Bölüm II

Bölüm iki ile hız kesmeden devam....


  6. "Making of Cyborg" - Kenji Kawai ('Ghost in the Shell' filminden)

M01 Part I - Making of Cyborg by Kenji Kawai on Grooveshark


  'Ütopik gelecek' temasına örnek en güzel animelerden biri olan Ghost in the Shell, 1995 yılında usta yönetmen Mamoru Oshii tarafından hazırlandı. Matrix felsefesine de ilham olduğu sık sık dile getirilen bu anime; new age-ambient temalı soundtrack albümü ile de ayrıca büyülüyor insanı. Bir nevi bu animenin intro parçası olan 'Making of Cyborg'; hem anime serisinin birinci, hem ikinci bölümlerinden yer alıyor ve her iki bölümde ki sahneleri (sahne görseliyle) apayrı bir tad veriyor izleyiciye. Geleneksel Japon müziği motiflerine bezeli şarkının sözleri şöyle;


Original / Romaji: 
A ga maeba, kuwashime yoini keri
A ga maeba, teru tsuki toyomu nari

Yobai ni kami amakudarite,
Yoha ake, nuedori naku,
Tookamiemitame


İngilizce Çeviri:

When you are dancing, a beautiful lady becomes drunken.
When you are dancing, a shining moon rings.


A god descends for a wedding
And dawn approaches while the night bird sings.
God bless you. God bless you.
God bless you. God bless you.


+ imdb sayfası


   
  7- "Şuşa Dilê Min Ki Nahêle" - Kardeş Türküler ('Dol -Tambur Vadisi' filminden)

Susa Dile Min Ki Nahele by Kardes Turkuler on Grooveshark

 Kürt yönetmen Hiner Saleem'nin 90 dakikalık dram filmi doğuda ki insani durumlar-insan ilişkileri yalın bir dille anlatıyor. Filmin müziklerinde de; Anadolu müziğine aşina ve her bir üyesi bilge sayılan Kardeş Türküler var.

+ filme dair güzel bir inceleme


   
  8- "Norma: Casta Diva" - Maria Callas ('Dol -Tambur Vadisi' filminden)



Norma (1987 Digital Remaster): Casta diva by Maria Callas on Grooveshark



 Öyküsü eğlenceli, öyküsü üzücü bir film Cashback. Değindiği konular ve insanlar-lar , filmde çok iyi bir bütünlüğe sahip. Filmin soundtrack albümünde dikkat çeken birden fazla şarkı var ama şimdilik, burada; efsane yunan soprano Maria Callas var.  



9- "Burlesque" - Mike Figgis ('Leaving Las Vegas' filminden)

Burlesque by Mike Figgis on Grooveshark


 İnsanın film mi daha güzeldi, film müzikleri mi diye ikircikte kaldığı yapıtlardan biri Leaving Las Vegas. İzlerken yanınızda bir şişe bourbon ve bir adet sevgili bulundurmanız şiddetle tavsiye edilir. Zira film her ne kadar bazı kesimlerce -filmde ki hayat kadını ve cinsellik yüklü sahnelerden ötürü- müstehcen kabul edilse de , aslında olay erotizm tema dışında 'aşk' üzerine yoğunlaşmış ve galiba romantik tarzda izlenebilecek en ideal-mükemmel yapıtlardan biridir. Yukarıda da bahsettiğim gibi film ile film müzikleri arasında ki uyum o kadar iyi ki, film bittiğinde; "ya aslında bu filmde diyalogdan ziyade müzik ön planda idi!?" deme olasılığınız çok yüksektir ve normaldir, ki film sözsüz -sadece görüntü ve sahneler ile herşeyi çok çok iyi anlatabiliyor.      



10- "Maste e Esgh" - Rana Fahran ('No One Knows About Persian Cats' filminden)
Maste e Esgh [Drunk With Love] by Rana Fahran on Grooveshark

 Her filmi bir başyapıt sayılan ve aldığı övgülerin her birini sonuna kadar hak eden İranli-Kürt yönetmen Bahman Ghobadi'nin; ancak kaçak-göçek yollarla, herhangi bir set kurulmadan, elinde bir kamera ile çektiği ve İran'ın yeraltı müziğine odaklanan filmi, ayrıca film müziği albümüyle de gönülleri fethediyor. Size, albümde ki bir çok güzel-amatör parçadan, blues yapan Rana'nın Aşk Sarhoşu parçası seçtim. Keyifli dinlemeler.

+ Filmde ki yeraltı olgusu belki bize "abi ne ki bu müzikler! her yerde rastgele bileceğin, dinleyebileceğin rock, rap, blues işte!!" dedirtebilir lakin İran'da ki mevcut yasalardan ötürü, bize alelade gelen batı müziği, buralarda icra etmek ciddi bir suçtur ve kesinlikle gizli saklı yapılması gerekir.    


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder