1 Ekim 2013 Salı

+SiNEMA: Criterion*

  Belki de beni en çok yoran, kafamı karıştıran olaylardan biri de film seçimidir. Her nedense izleyeceğim film konusun da süper takıntılı, kılı kırk yaran bir herif olmakta üzerime yoktur. Burada ki sorunun temeli "her filmi izleyememe" gibi bir tavırdır. Son dört-beş yılda özellikle bu durumu yaşadığım için bu süre zarfında film seçimleri üzerine kendimce belirli kriterler oluşturmaya başladım. Muhtemelen bu kriterlerin en başında "hollywood tarzı sinema" oldu. Hollywood tarzı sinema etiketi altına soktuğum filmler ise temel kaygısı sinema yerine para olan filmler oluyor ve şanslıyız ki bu alanın dışında yaratılmış binlerce ve binlerce filmin varlığı söz konusu. Bu noktadan sonra yapmam gereken ön bilgiler ile filmler bulmak.

  Yıllar yılı izlemeye değer dediğim filmleri bulmak adına farklı metotlar izledim; sinemadan-filmden anlayan kişilerin önerileri, sinema siteleri-dergileri kriterleri gibi farklı farklı yollar. Bu bağlamda bana gerçekten referans olmuş bir kaç oluşum mevcut ve amacım bu oluşumlar hakkında biraz küçük bilgileri sizinle paylaşıp, sizin de yararlanabileceğiniz kaynaklar oluşturmak.

  Son iki yıldır gözle görülür şekilde sinema sanatına dokunan eserler üzerine yoğunlaşmış durumdayım ve bu sanatsal filmleri bulmak, incelemek ve en önemlisi izlemek için takip ettiğim, yorumlarını ve kriterlerine başvurduğum bir kaç oluşum;
 
 
  


1- The Criterion Collection:

  The Criteron Collection önereceğim oluşumların arasında ki tek ticari işletmedir. Sinema endüstrisinin takip edilesi, vazgeçilmezi olan bir şirket. Nasıl ki müzik dünyasında sanatsalı arayan ve yayınlayan bir ECM Records varsa, sinema alanında da bu kaygıyla haraket eden ve bunun ticaretini yapan bir şirkettir The Criterion Collection. Şirketin isminde de anlaşılacağı üzerine yaptıkları iş klasikleri ve çağdaş sinema eserlerini toplayıp, bu filmleri yüksek teknoloji ile koleksiyonlarına katmak. Kendi kriterlerini şöyle açıklıyorlar; "Koleksiyonumuzun temelini Renoir, Godard, Kurosawa, Cocteau, Fellini, Bergman, Tarkovsky, Hitchcock, Fuller, Lean, Kubrick, Lang, Sturges, Dreyer, Eisenstein, Ozu, Sirk, Buñuel, Powell ve Pressburger gibi ustaların çalışmaları oluşturuyor."  bkz. Şu ana kadar tecrübe ettiğim ve The Criteron Collection şirketi tarafınca yayınlanmış hiç bir kötü film göremedim ama yine de ekşide bu konu üzerine yapılmış yorumlarda bazı gereksiz filmlerin veya yönetmenlerin varlıklarından bahsediliyor. bkz.

  Bu şirketi size örnek vererek, gidin dvdlerini felan satın alın demiyorum zira öğrendiğim kadarıyla verdikleri emeklere paralel olarak, yayınladıkları eserlerin fiyatları da biraz tuzlu olabiliyor. Filmlere ulaşmak için, koleksiyonun listesini referans alıp bir çok filmi paylaşım sitelerinden veya torrentlerden indirebilirsiniz. Şirketin sitesinde; üst menüden ki "FILM" linkinden ulaşılan sayfa da "All Criterion Films" kategorisini göreceksiniz ve bu bağlantı üzerinden açılan sayfada şirketin yayınladıkları filmlerin listesine ulaşabileceksiniz ama bu sayfanın güzel yanlarından biri de sol menüde filmlerin kategorize edilmiş filtreleme olayı. Bu filtremele sayesinde avrupa sineması, bindokuzyüzdoksanlı yapımlar veya Tarkovsky filmleri gibi ve benzeri sonuçlara ulaşabiliyor ve ne izlemek istiyorsanız daha rahat buluyorsunuz aradığınızı. İlgili sayfaya ulaşmanız konusunda sizi balığın nasıl tutulduğunu gösterdim ama yine de direk balığı yemek istiyorsanız ise lütfen bkz. 

  Ayrıca sağduyulu bir bilgi vermek amacıyla; sonuçta bu filmler oluşturulurken nice insanın emeği ve vakti verilmiş ve bundan ötürü emeğe saygı ruhaniyeti bağlamında, alabiliyorsanız bu filmleri satın alın.




eksisinema.com

2- Ekşi Sinema:

   imdb'ye alternatif hazırlamış oldukları Top 250 ile kıyıda köşede kalmış ama kesinlikle sinema mecrasının mühim çalışmalarından olan bir çok filmi bir araya getirmişler. Site sinema ile ilişik bir çok alanda çok güzel toplamalar yapmış; özellikle ülke genelinde ki festivallere dair günlükler, ustaca yazılmış film kritikleri. 'Ne izlesem?' sorusunda istinaden başvurulabilecek güzel kaynaklardan biridir.
  



filmonerisi.blogspot.com

3- filmönerisiblog:

  Kişisel bir sine-blog oluşumu. Herif yememiş içmemiş fransız yeni dalgasından, sinemayı sinema yapan ustalara, yapıtları üzerine çok kaliteli tanıtımlarda bulunmuş. Kişisel blogların en büyük handikaplarından biri de belirli bir süre sonra yazarı tarafından gündelik dertler veya diğer bir çok mevzudan ötürü hayatta kalamasıdır. Çok şükür filmönerisiblog ikinci yaşını bitirdi ama mümkünse bugün var, yarın yokmuş gibi davranıp adamın o kadar emek verip bahsettiği ama kesinlikle bizlere muazzam artıları olacak yapıtları inceleyin, görün, izleyin. Bugün ne izlesem sorusuna birebir ilaçtır, candır, güzeldir.

  Selam olsun yazara!

+ sinemaya sık sık sanatsal-felsefe bir tavırla göz kırpıyor!



sinegoz.com

4- Sine-Göz:

  Streaming movie olayının ülkemizde ki başlangıçlarından biridir. Daha sonrasında virüs gibi yayılan online film sitelerinin asla ama asla ulaşamayacağı bir zirvede duran; başuçu filmlerin, kült filmlerin, ülke ülke kategorize edilmiş dünya sinemasının, arasanız torrentini bile zor bulacağınız yapıtların evidir. Şuana kadar ki önerilen sitelerin hepsi film isimleri bulmanıza yarıyordu ancak -ki daha sonra indirin veya satın alın diye ama sine-göz'ün en büyük artılarından biri, tüm bu sinema klasiklerine yine site üzerinden izleyebiliyor olmanız.

  +rica: online dünyamızın en büyük varsıllarından biridir, mümkünse bağış yapın!

Şöylede bir manifestosu vardır;

  1. Drama halkın afyonudur.
  2. Kahrolsun beyaz perdenin ölümsüz kralları ve kraliçeleri! Yaşasın sıradan günlük işlerin başında kaydedilmiş ölümlü insanlar.
  3. Kahrolsun burjuva senaryoları!
  4. Drama kapitalistlerin elinde ölümcül bir silahtır. Biz bu silahla devrimci günlük yaşamımızı sergileyerek bu silahı düşmanımızın elinden alacağız.
  5. Modern drama da eski dünyanın bir artığı, devrimci gerçeğimizi gerici şekillere sokma çabasıdır.
  6. Kahrolsun günlük yaşamımızın tiyatroda sahnelenmesi. Bizi olduğumuz yerde yakalayıp çekin!
  7. Senaryo üzerinde uydurulmuş bir masaldır. Biz kendi yaşamımızı yaşarken üzerimize biçilen görüntülere boyun eğmeyeceğiz!
  8. Herkes kendi işini yapsın, başkasının işini engellemesin! Sinemacının işi bizi, engellemeyecek bir şekilde çekmektir.
  9. Yaşasın proletaryanın devrimci Sine-Gözü!




izlebizle


5-  Izle Bizle:

  Sine-göz'den pek artakalır yanı olmayan, yine çok iyi filmleri bünyesine toplamış online sinema sitesidir.
ekşiden ecco homoreous'un tasviri tam yerindedir;
bergman'lar, tarkovski'ler, angelopoulos'lar, kurosawa'lar, renoir'ler, lynch'ler, kubrick'ler, haneke'ler, godard'lar, fellini'ler, sokurov'lar... ne istersen var bu sitede... sinema tarihinin birçok başyapıtı, sanatsal sinemanın mihenk noktaları... hepsini izleyebileceğiniz harika bir site burası... admin'i esko harika bir iş çıkarıyor.
#32205543 


+ not: 

  Burada ki örneklerin -yada en azından benim temel beşlim- dışında başvurabileceğiniz diğer kaynaklar;


  • imdb: illa ki duymuşsunuzdur, dünyanın sinema katalogu.
  • insansanat: yine kişisel bir sine-blog. iki kardeşin ortak projesi. -family business!
  • tersninja: alternatif sinema sitesi diyorlar kendilerine, ki iyiler. takip edilesidir.
  • unutulmazfilmler[dot]com: dizi dünyası için dizi-mag ne ise, sinema dünyası için bu sitede odur. afili, popülerite temelli, site dizaynında bol reklamlı ama yine de varlığı bir çok defa işime yaramış bir sitedir.

  Ayrıca yeryüzünün iyi yapıtlarına ulaşmak için bakılacak mühim adreslerden bir-kaçı da FESTİVALLERdir; Sundance, !f istanbul, iksv filmekimi, altın portakal, cannes gibi gibi gibi....




* cri-te-ri-on:

  1. kriter  isim
  2. kıstas
  3. kriteryum
  4. ölçüt
  5. ayırıcı özellik
  6. tenkitçinin kullandığı ölçü
  7. cri.te.ri.a (kraytîr'iyı)  çoğul
  8. öIçüt
  9. denektaşı mihenk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder